wtorek, 9 września 2014

Rosyjskie restauracje - Ёлки Палки (Elki Palki)

Elki Palki to restauracja serwujaca kuchnie rosyjska, wiec jesli ktos chce wlasnie takiej narodowej poprobowac, warto sie tam wybrac, obejrzec menu i zamowic sobie cos specyficznego.

Przystawki
W menu mamy przystawki rosyjskie i nierosyjskie, z narodowych oczywiscie warto zjesc bliny z czyms. Sa z grzybami, miesem (wieprzowina), kurczakiem, na slodko, z cukrem pudrem. Te z kurczakiem sa super, nie wiem, co to byl za sos w srodku, ale wspaniale komponowal sie z mieskiem, taki kremowo-smietankowy, a i sam blin byl bardzo dobry, bez watpienia zamowilabym je jeszcze raz. W karcie przystawek jest rowniez pelmeni, ale proponowalabym nie traktowac ich jako przystawki, bo jest ich az 15 sztuk, podawane w bulionie. Jest tez ukrainskie salo (slonina) na kromce chleba i z ogorkiem kiszonym, bialoruskie draniki (placki ziemniaczane), syrniki (placuszki twarogowe), wareniki (pierogi). Przy pelmeni i warenikach informacja, ze sa recznie robione. Szeroki wybor pieczywa i pasztecikow, rowniez domowych.
Ceny od 12 do 39 zl, najdrozsza przystawka to tatar z lososia z czerwona ikra, swiezymi warzywami i chrupiacym pieczywem.

Zupy
Okroszka (zupa-chlodnik na kwasie chlebowym), solianka (taki kapusniaczek), szczawiowa z jajkiem, ucha (zupa rybna), barszcz (ale nie taki, jaki znamy w Polsce, w rosyjskim barszczu sa rozne warzywa, kapusta, kawalki miesa, no i jest dosyc tlusty, nie bardzo kwasny, delikatny, lekko slodki).
Ceny od 16 do 23 zl (najdrozsza jest ucha).

Dania glowne
Tutaj troche mniej imponujaco, po daniach glownych widac, ze rosyjska kuchnia jest: 1. prosta 2. tlusta 3. niedbajaca o wyglad dan. Sporo dan rybnych, szaszlyk, karkowka, pare dan ziemniaczanych w stylu patelnia smazonych ziemniakow z warzywami i miesem, grzybami, podawane na malych patelniach. Mozna sie najesc, ale nasuwa sie tez lekka refleksja "tyle zaplacic za ziemniaki?!" (34 zl) :-) Miesa oczywiscie jeszcze drozsze, szaszlyk kosztuje 36 zl (kurczak), 40 zl (wieprzowina), 45 zl (baranina), stek z wolowiny 57 zl. Nie polecam kotletow rybnych, przynajmniej te byly mdle (23, 5 zl).
Danie glowne mozna zjesc od 23 zl do 63 zl (baranina z warzywami).

Desery
Na to juz nie mialam miejsca, ale krotki przeglad i ceny. Tarta czekoladowo-mietowa, sernik, tiramisu, jakies wegierskie ciastko na goraco z lodami, kilka tortow (ciast), kisiel z lodami, lody z owocami, strudel jablkowy. Przy wybieraniu deseru warto zwrocic uwage, ze w karcie przystawek tez sa dania na slodko, na przyklad olady z mlekiem zageszczonym (zguscionka).
Desery od 12 do 20 zl.

Oprocz tego herbata, kawa, kwas chlebowy (domowy, bardzo dobry i calkiem inny niz butelkowy, slodszy i bez gazu, mocno drozdzowy).

Zamiast wybierania sobie dan z menu mozna zakupic szwedzki stol (40 zl), na ktorym stoja rozmaite przystawki. Jest to bardzo rosyjskie, potrawy na nim tez sa charakterystyczne dla Rosji. Stol stoi na srodku restauracji i robi smaka gosciom, stanowi tez fajny element dekoracji i klimatu tego miejsca stylizowanego na domowa rosyjska izbe. Klimat fajny, ale pod wzgledem wygody - twarde siedzenia, takie drewniane dlugie lawy. Ceny generalnie nie sa tak wysokie jak na  Moskwe, raczej jest to jedna z tanszych restauracji.

Rosyjski szwedzki stol:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz